ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ



Πώς θα είναι η αγορά εργασίας σε λίγα χρόνια; Θα είμαστε επαγγελματικά ενεργοί, ή μήπως τα ρομπότ θα έχουν αναλάβει πλήρως τις δουλειές και την καθημερινότητά μας, βάζοντάς μας στο περιθώριο; Τι σημαίνει η είσοδος του αυτοματισμού, της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής στην απασχόληση; Ερωτήματα που απασχολούν όλο και περισσότερους ανθρώπους, καθώς παρακολουθούμε όχι μόνο τον τομέα της εργασίας αλλά γενικότερα τον τρόπο ζωής μας να αλλάζει, καθώς η τεχνολογία καλπάζει, επιφέροντας κοσμογονικές αλλαγές. 

 "Ξέρουμε πως οι αλγόριθμοι και τα ρομπότ έχουν αρχίσει ήδη να αντικαθιστούν ανθρώπους στη βιομηχανία, να τους υποκαθιστούν στην οδήγηση, να αναλύουν ιατρικά δεδομένα, να παραδίδουν διαδικτυακά μαθήματα, να αρθρογραφούν, να συνθέτουν, να απαγγέλλουν, να  προωθούν προϊόντα και να εκτελούν υποδειγματικά μία σειρά σύνθετων εργασιών", αναφέρει ο Συντονιστής του διεπιστημονικού φορέα έρευνας & καινοτομίας "Πυξίδα Ανάπτυξης", Δρ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης*.

 "Οι θεαματικές αλλαγές που έρχονται στον εργασιακό τομέα δεν πρέπει να μας τρομάζουν", επισημαίνει ο κ. Καραγιάννης, υποστηρίζοντας πως: "ακόμη και να χαθούν, όπως άλλωστε αναμένεται αρκετές θέσεις εργασίας, θα δημιουργηθούν αντίστοιχα καινούργιες, που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Έτσι θα δούμε κάποια επαγγέλματα να συρρικνώνονται ή να εξαφανίζονται και κάποια καινούργια να κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους".

"Η τεχνητή νοημοσύνη και οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν έναν καινούργιο τρόπο ζωής, στον οποίο οι άνθρωποι, αν θέλουν να επιβιώσουν, θα πρέπει να αποδειχτούν πιο ευέλικτοι και πιο προσαρμοστικοί. Το μοντέλο, μαθαίνω να κάνω κάτι συγκεκριμένο και το κάνω αυτό εφ’ όρου ζωής, θεωρείται πλέον ξεπερασμένο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να είμαστε δεκτικοί στις αλλαγές που έρχονται", υποστηρίζει ο διακεκριμένος Πολιτικός Μηχανικός. 

"Το κυριότερο μας μέλημα, είναι να προετοιμάσουμε κατάλληλα τη νέα γενιά, ώστε να αποκτήσει τις δεξιότητες που χρειάζεται, προκειμένου να μπορέσει, όχι απλά να επιβιώσει, αλλά και να αποδώσει στις νέες συνθήκες. Η επίσημη εκπαίδευση θα πρέπει να αλλάξει ριζικά και να βοηθήσει τα παιδιά να γίνουν πιο δημιουργικά, να αποκτήσουν κριτική σκέψη και να μάθουν να συνεργάζονται, αντί να τα φορτώνει με στείρες πληροφορίες και στο τέλος της διαδρομής να τα εξετάζει με παρωχημένες πρακτικές παπαγαλίστικης αποστήθισης, και όλοι μας καλούμαστε να συνεισφέρουμε προς αυτή την κατεύθυνση", επισημαίνει ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Διδάκτωρ Πανεπιστημίου κ. Καραγιάννης.

 


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τεχνητή Νοημοσύνη & Νέες Τεχνολογίες.

Big Data, Cloud Computing, IoT, AI.

Τεχνητή Νοημοσύνη - Πόσο κοντά βρισκόμαστε.